بازنویسی سفر امام رضا علیه السلام به ایران با تاکید بر روایات

گروه علوم قرآن و حدیث پژوهش نامه کارشناسی ­ارشد

فرمت فایل : word ( قابل ویرایش ) میباشد.

چکیده

این پایان­ نامه که به روش کتابخانه­ای صورت پذیرفته است، هدف اصلی خود را بر بازنویسی سفر امام رضا علیه السلام به ایران اختصاص داده است و سعی بر آن داشته که این موضوع را با تکیه بر روایات بررسی نموده و متون پراکنده در این زمینه را به گونه­ای گرد آورد که قابلیت تحلیل را داشته باشد. از این روی جهت تبیین دقیق موضوع چهار فصل اصلی آغاز سفر، ورود امام علیه السلام به ایران، ورود امام علیه السلام به مرو و حرکت به سمت بغداد برای پایان نامه تنظیم گردیده است.

در فصل آغاز سفر، فرضیه­های مسیر عزیمت امام علیه السلام از جمله فرضیه­ ی سفر به مکه، سفر به قادسیه، سفر به بغداد و سفر به قم مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی­ ها نشان­گر آن بود که از این میان مسیر حرکت به سمت مکه و سپس بصره به جهت تصریح روایات به حضور امام علیه السلام در مکه و مسیر مکه تا عراق مورد تأیید و مقبولیت بیش­تری واقع می­گردد.

در بخش ورود آن حضرت به ایران، منابع اولیه، مسیر آن جناب را از اهواز به فارس و از آن­جا به سمت خراسان از طریق نیشابور یاد نموده­ اند، اما نقطه­ ی مبهم و فاقد منطقه ­ی جغرافیایی معین که موجب اختلاف در میان محققین شده است، مسیر بیابانی میان فارس و خراسان بوده است که با توجه به دستور مأمون برای عبور از اهواز و فارس جهت رسیدن به خراسان و مرو، بهترین و کوتاه ­ترین مسیر همان مسیر یزد،خرانق و بعد طبس بوده است؛ زیرا علاوه بر موقعیت جغرافیایی، نشانه­ هایی از عبور امام علیه­ السلام از جمله قدمگاه آن حضرت در این مکان وجود دارد.

ورود امام علیه السلام به مرو نام فصلی است که در ادامه به آن پرداخته شده است که با ورود امام علیه­ السلام، وقایعی بر آن حضرت گذشت که از مهم­ ترین آنان می­توان به پذیرش ولایت عهدی و رخدادهای بعد از آن، ازدواج آن جناب با دختر مأمون و برپایی برخی از مناظرات با صاحبان سایر فرق اشاره نمود.

فصل نهایی به حرکت امام علیه السلام به سمت بغداد اختصاص یافته است که در این سفر مهم­ترین رخداد، شهادت آن جناب معصوم علیه السلام بوده که هر چند دانشمندان شیعه و اهل سنت در این موضوع اختلاف دارند، اما قول مشهور بین دانشمندان شیعه همان است که به وسیله­ ی سم مأمون به شهادت رسیده­ اند.

فرمت فایل : word ( قابل ویرایش ) میباشد.