فهرست مطالب

عنوان صفحه

چکیده.......................................... 1

مقدمه.......................................... 3

فصل اول: کلیات................................. 6

1-1- تاریخچه................................... 7

1-2- کلیاتی دربارة کلزا........................ 8

1-3- اهمیت وجایگاه کلزا در ایران............... 10

1-4- سطح زیرکشت، تولید وعملکرد کلزا در جهان و ایران12

1-5- ترکیب شیمیایی دانه کلزا................... 14

1-6- خصوصیات گیاه شناسی........................ 16

1-6-1- ریشه.................................. 16

1-6-2- ساقه.................................. 17

1-6-3- برگ................................... 18

1-6-4- گل.................................... 18

1-6-5- میوه.................................. 18

1-6-6- دانه کلزا............................. 19

1-7- مراحل فنولوژی............................. 19

1-8- اکولوژی کلزا.............................. 19

1-9- کاشت ..................................... 22

1-9-1- آماده سازی زمین....................... 22

1-9-2- تاریخ کاشت............................ 22

1-9-3- میزان بذر وتراکم بوته................. 23

1-9-4- عمق و ابعاد کاشت...................... 23

1-9-5- روش کاشت.............................. 23

1-10- داشت..................................... 24

1-10-1- نیازهای غذایی........................ 24

1-10-2- علف‌های هرز........................... 24

1-10-3- آفات و بیماری‌ها...................... 25

1-11- برداشت................................... 26

1-11-1- خرمن کوبی............................ 26

1-12- انبار کردن............................... 27


فصل دوم : بررسی منابع.......................... 28

2-1- تنش....................................... 29

2-2- تنش خشکی یا تنش آبی....................... 29

2-3- مکانیزم‌های مقاومت به خشکی................. 30

2-4- تنظیم اسمزی............................... 33

2-5- تأثیر تنش خشکی بر رشد برگ................. 34

2-6- تأثیر تنش خشکی بر رشد ساقه و برگ.......... 35

2-7- عکس العمل کلزا در برابر تنش خشکی ورژیمهای رطوبتی 36

2-8- تأثیر تنش خشکی بر عملکرددانه............. 39

2-9- تأثیر تنش خشکی بر اجزای عملکرد............ 41

2-9-1- تعداد خورجین در گیاه بوته............. 41

2-9-2- تعداد دانه در خورجین.................. 42

2-9-3- وزن هزار دانه......................... 43

2-9-4- شاخص برداشت........................... 44

2-10- تأثیر تنش خشکی بر صفات کیفی.............. 45

2-10-1- درصد روغن دانه....................... 45

2-11- تجزیه و تحلیل رشد........................ 46

2-11-1- تجمع ماده خشک........................ 48

2-11-2- شاخص سطح برگ......................... 49


فصل سوم : مواد و روش ها........................ 51

3-1- مشخصات محل اجرای آزمایش................... 52

3-2- مشخصات آزمایش............................. 52

3-2-1- معرفی تیمارها......................... 52

3-2-2- طرح آزمایشی........................... 53

3-2-3- تجزیه آماری........................... 54

3-3- عملیات زراعی.............................. 54

3-3-1- آماده سازی زمین....................... 54

3-3-2- کاشت.................................. 54

3-3-3- داشت.................................. 55

3-3-4- برداشت................................ 55

3-4- برآورد شاخص های رشد....................... 55

3-4-1- نمونه برداری.......................... 56

3-4-2- تعیین سطح برگ......................... 56

3-4-3- تعیین وزن خشک برگ و وزن خشک کل........ 56

3-5- اندازه گیری صفات کمی...................... 56

3-6- اندازه گیری صفات کیفی مورد مطالعه......... 58

3-6-1- تعیین درصد روغن دانه.................. 58

3-7- تعیین مراحل فنولوژیکی..................... 59


فصل چهارم : نتایج و بحث........................ 60

4-1- تأثیر تنش خشکی بر ویژگیهای مورفولوژیکی، ساختاری و زراعی61

4-1-1- ارتفاع بوته........................... 61

4-1-2- تعداد شاخه فرعی در بوته............... 64

4-1-3- قطر ساقه.............................. 67

4-1-4- طول خورجین ساقه اصلی.................. 70

4-1-5- طول خورجین شاخه فرعی.................. 73

4-1-6- طول خورجین بوته....................... 76

4-1-7- تعداد خورجین در ساقه اصلی............. 79

4-1-8- تعداد خورجین در شاخه فرعی............. 83

4-1-9- تعداد خورجین در بوته.................. 87

4-1-10- تعداد دانه در خورجین ساقه فرعی....... 91

4-1-11- تعداد دانه در خورجین شاخه فرعی....... 94

4-1-12- تعداد دانه در خورجین................. 98

4-1-13- وزن هزار دانه........................ 102

4-1-14- عملکرد دانه.......................... 105

4-1-15- عملکرد بیولوژیک...................... 109

4-1-16- شاخص برداشت.......................... 113

4-2- تأثیر تنش خشکی بر روی صفات کیفی........... 116

4-2-1- درصد روغن دانه........................ 116

4-2-2- عملکرد روغن دانه...................... 120

4-3- تأثیر تنش خشکی بر روی شاخص‌های رشد......... 124

4-3-1- وزن خشک کل گیاه....................... 124

4-3-1-1- روندتغییرات وزن خشک کل گیاه درشرایط آبیاری معمول وتنش کم آبی.............................................. 124

4-3-1-2- روند تغییرات وزن خشک کل ارقام برتر در شرایط آبیاری معمول................................... 125

4-3-1-3- روند تغییرات وزن خشک کل ارقام برتر در شرایط تنش کم آبی......................................... 126

4-3-2- وزن خشک برگ........................... 128

4-3-2-1- روند تغییرات وزن خشک برگ در شرایط آبیاری معمول و تنش کم آبی................................... 128

4-3-2-2- روند تغییرات وزن خشک برگ ارقام برتر در شرایط آبیاری معمول................................... 129

4-3-2-3- روند تغییرات وزن خشک برگ ارقام برتر در شرایط تنش کم آبی......................................... 130

4-3-3- شاخص سطح برگ.......................... 131

4-3-3-1-روندتغییرات شاخص سطح برگ ارقام کلزادرشرایط آبیاری معمول وتنش کم آبی................................. 131

4-3-3-2-روندتغییرات شاخص سطح برگ ارقام برتر در شرایط آبیاری معمول................................... 132

4-3-3-3- روند تغییرات شاخص سطح برگ ارقام برتر در شرایط تنش کم آبی..................................... 133

4-4- همبستگی ساده صفات مورد مطالعه............. 134

4-5- نتیجه گیری کلی............................ 138

4-6- پیشنهادات................................. 139

فهرست منابع.................................... 140

فرمت فایل : word ( قابل ویرایش ) میباشد.