تقسیم بندی بر اساس نوع وظایف
کامپیوترهای موجود در شبکه را با توجه به نوع وظایف مربوطه به دو گروه عمده: سرویس دهندگان (Servers) و یا سرویس گیرندگان (Clients) تقسیم می نمایند کامپیوترهائی در شبکه که برای سایر کامپیوترها سرویس ها و خدماتی را ارائه می نمایند سرویس دهنده نامیده می گردند کامپیوترهائی که از خدمات و سرویس های ارائه شده توسط سرویس دهندگان استفاده می کنند سرویس گیرنده نامیده می شوند در شبکه های Client-Sercer یک کامپیوتر نمی تواند هم به عنوان سرویس دهنده و هم به عنوان سرویس گیرنده ایفای وظیفه نماید.
در شبکه های Peer-To-Peer یک کامپیوتر می تواند هم به صورت سرویس دهنده و هم به صورت سرویس گیرنده ایفای وظیفه نماید.
یک شبکه LAN در ساده ترین حالت از اجزای زیر تشکیل شده است:
دو کامپیوتر شخصی. یک شبکه می تواند شامل چند صد کامپیوتر باشد حداقل یکی از کامپیوترها می بایست به عنوان سرویس دهنده مشخص گردد. (در صورتی که شبکه از نوع Client-Server باشد سرویس دهنده کامپیوتری است که هسته اساسی سیستم عامل بر روی آن نصب خواهد شد.
یک عدد کارت شبکه (NIC) برای هر دستگاه کارت شبکه نظیر کارت هائی است که برای مودم و صدا در کامپیوتر استفاده می گردد کارت شبکه مسئول دریافت، انتقال، سازماندهی و ذخیره سازی موقت اطلاعات در طول شبکه است به منظور انجام وظایف فوق کارت های شبکه دارای پردازنده حافظه و گذرگاه اختصاصی خود هستند.
تقسیم بندی بر اساس توپولوژی
الگوی هندسی استفاده شده جهت اتصال کامپیوترها، توپولوژی نامیده می شود توپولوژی انتخاب شده برای پیاده سازی شبکه ها، عاملی مهم در جهت کشف و برطرف نمودن خطاء در شبکه خواهد بود. انتخاب یک توپولوژی خاص نمی تواند بدون ارتباط با محیط انتقال و روش های استفاده از خط مطرح گردد. نوع توپولوژی انتخابی جهت اتصال کامپیوترها به یکدیگر مستقیماً بر نوع محیط انتقال و روش های استفاده از خط تأثیر می گذارد با توجه به تأثیر مستقیم توپولوژی در نوع کابل کشی و هزینه های مربوط به آن می بایست با دقت و تامل به انتخاب توپولوژی یک شبکه همت گماشت عوامل مختلفی جهت انتخاب یک توپولوژی بهینه مطرح می شود مهمترین این عوامل به شرح ذیل است.
-هزینه. هر نوع محیط انتقال که برای شبکه LAN انتخاب گردد در نهایت می بایست عملیات نصب شبکه در یک ساختمان پیاده سازی گردد عملیات فوق فرآیندی طولانی جهت نصب کانال های مربوطه به کابل ها و محل عبور کابل ها در ساختمان است در حالت ایده آل کابل کشی و ایجاد کانال های مربوطه می بایست قبل از تصرف و به کارگیری ساختمان انجام گرفته باشد به هر حال می بایست هزینه نصب شبکه بهینه گردد.
انعطاف پذیری. یکی از مزایای شبکه های LAN توانائی پردازش داده ها و گستردگی و توزیع گره ها در یک محیط است بدین ترتیب توان محاسباتی سیستم و منابع موجود در اختیار تمام استفاده کنندگان قرار خواهد گرفت در ادارات همه چیر تغییر خواهد کرد (لوازم اداری، اتاقها و ...). توپولوژی انتخابی می بایست به سادگی امکان تغییر پیکربندی در شبکه را فراهم نماید مثلاً ایستگاهی را از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال و یا قادر به ایجاد ایستگاه جدید در شبکه باشیم.
سه نوع توپولوژی رایج در شبکه های LAN استفاده می گردد:
BUS
STAR
RING
توپولوژی BUS
یکی از رایج ترین توپولوژی ها برای پیاده سازی شبکه های LAN است در مدل فوق از یک کابل به عنوان ستون فقرات اصلی در شبکه استفاده شده و تمام کامپیوترهای موجود در شبکه (سرویس دهنده ، سرویس گیرنده) به آن متصل می گردند.
کم بودن طول کابل: به دلیل استفاده از یک خط انتقال جهت اتصال تمام کامپیوترها، در توپولوژی فوق از کابل کمی استفاده می شود موضوع فوق باعث پایین آمدن هزینه نصب و ایجاد تسهیلات لازم در جهت پشتیبانی شبکه خواهد بود.
ساختار ساده. توپولوژی BUS دارای یک ساختار ساده است در مدل فوق صرفاً از یک کابل برای انتقال اطلاعات استفاده می شود.
توسعه آسان. یک کامپیوتر جدید را می توان به راحتی در نقطه ای از شبکه اضافه کرد در صورت اضافه شدن ایستگاه های بیشتر در یک سگمنت می توان از تقویت کننده هائی به نام Repeater استفاده کرد.
معایب توپولوژی BUS
مشکل بودن عیب یابی. با اینکه سادگی موجود در توپولوژی BUS امکان بروز اشتباه را کاهش می دهند ولی در صورت بروز خطاء کشف آن ساده نخواهد بود در شبکه هائی که از توپولوژی فوق استفاده می نمایند کنترل شبکه در هر گره دارای مرکزیت نبوده و در صورت بروز خطاء می بایست نقاط زیادی به منظور تشخیص خطاء بازدید و بررسی گردند.
ایزوله کردن خطاء مشکل است . در صورتی که یک کامپیوتر در توپولوژی فوق دچار مشکل گردد می بایست کامپیوتر را در محلی که به شبکه متصل است رفع عیب نمود در موارد خاص می توان یک گره را از شبکه جدا کرد. در حالتیکه اشکال در محیط انتقال باشد، تمام یک سگمنت می بایست از شبکه خارج گردد.
تعداد صفحات : 41
فرمت فایل : word ( قابل ویرایش ) میباشد.
توجه : این فایل با بهترین کیفیت قابل پرینت میباشد.